Pitbull FAQ eli UKK.

Jos sinulla on lisää kysymyksiä, klikkaa tästä

Tälle sivulle on koottu useimmiten kysytyt kysymykset pitbulliin liittyen.

Kysymys: Onko pitbull tai amerikanpitbullterrieri oikea koirarotu?
Vastaus:
Kyllä on. Amerikanpitbullterrieri eli lyhennettynä pitbull on oikea, rekisteröity koirarotu.
Amerikanpitbullterrierin yksi suurimmista arvoista on juuri sen tarkka sukurekisteri ja jalostus. Rekisteröidyn ja puhdasrotuisen pitbullin kirjallinen sukupuu ulottuu aina vuosisadan vaihteeseen saakka. Esimerkiksi amerikanstaffordshirenterrieri-rotu muodostettiin vuonna 1936 pitbullterriereistä, joiden sukupuu oli jo silloin vähintään kuusi sukupolvea UKC:n rekisterissä. Eikä amerikanpitbullterrierejä rekisteröidä tarkkaan pelkästään huvin vuoksi vaan koko rodun ytimen muodostaa vakavamieliset koirankasvattajat, joista jotkut ovat suorittaneet määrätietoista linjajalostusta jopa neljän vuosikymmenen ajan. Luultavasti amerikanpitbullterrieri on kaikista koiraroduista parhaiten ja tarkinten jalostettu koirarotu.
Viranomaiset eivät määrittele koirarotuja eikä siten ole olemassa "virallisia" tai "epävirallisia" koirarotuja. Suomessa on olemassa eri koirayhdistyksiä ja ne toimivat yleensä oman mielenkiintonsa kohteena olevien koirarotujen kanssa. Maahantuonnin, virallisuuden tai verotuksen kanssa ei ole merkitystä mitä mikin yhdistys ajattelee mistäkin koirarodusta.

Kysymys: Onko pitbullini aito rotunsa edustaja?
Vastaus:
Jos koiralla on BFKC, ADBA, SDR, AADR tai UKC rekisteripaperit, on kyseessä aito pitbulli. Jos koiralla ei ole papereita, on koira sekarotuinen. Se on näin yksinkertaista eikä tähän ole olemassa yhtään poikkeusta koko maailmassa.

Kysymys: Miksi pitbullia ei rekisteröidä Suomessa?
Vastaus:
Koska suurin osa kaikista maailman työkoirista rekisteröidään työkoirajärjestöissä ja Suomessa ei tällaista järjestöä ole eikä lähiaikoina myöskään tule. Näyttelykoiria rekisteröidään mm. Suomen Kennelliitossa, jossa on rekisteröity noin 65 % Suomen koirakannasta. Näin ollen noin 35 % Suomen koirakannasta ei ole rekisteröity SKL rekisterissä, mutta ei se silti tarkoita, että nämä koirat olisivat sekarotuisia.

Kysymys: Tullaanko pitbullia joskus rekisteröimään Suomen Kennelliitossa?
Vastaus:
Tuskin. Ensinnäkään pitbullin omistajilla ei ole tarvetta tällaiselle rekisteröinnille. Jos haluaa osallistua FCI-yhdistysten näyttelyihin kannattaa hankkia pitbullia lähinnä vastaava koirarotu, esim. amerikanstaffordshirenterrieri, joka on tavallaan apbt-rodun näyttelykoiraversio tai vaikka staffordshirenbullterrieri. Toiseksi pitbullin kasvattajilla ei ole mitään mielenkiintoa osallistua ulkomuotojalostukseen painottaviin kennelyhdistyksiin.

Kysymys: Onko ADBA:n rekisteröintipaperit enää tae aidosta pitbullista?
Vastaus:
Yleisesti ottaen voidaan sanoa että jos koiralla on ADBA rekisteripaperit, on kyseessä aito pitbulli. Kuitenkin ADBA ryhtyi rekisteröimään pitbullin ja esimerkiksi mastiffin sekoituksia aitoina pitbulleina 1990-luvun lopussa ja tapahtui sukupuuväärennöksiä. Vuonna 2006 ADBA muuttui pitbull-rekisteristä monirotu-rekisteriksi ja näin osa ADBA-koirista joilla oli pitbullin paperit, muuttuivat mastiffi-koiriksi. Eli jos koirallasi on ADBA-rekisteröintipaperit, on olemassa mahdollisuus, että koirasi EI ole aito pitbulli. Tutki tarkoin koirasi sukupuu, pyydä apua asiantuntijoilta, tee johtopäätös. ADBA-rekisteröintipaperit eivät enää ole tae aidosta pitbullista.

Kysymys: Onko pitbull vaarallinen?
Vastaus:
Ei ole. Pitbullia ei ole koskaan esimerkiksi jalostettu vahtikoiraksi ihmisiä tai muita eläimiä kohtaan. Pitbulli ei ole mikään harvinainen koirarotu ja silti sen ohi menee purematilastoissa (vaikka ne on suhteutettu rodun yleisyyden mukaan) sellaiset koirarodut kuin kultainennoutaja, saksanpaimenkoira, dalmatialainen, cockerspanieli, yms. Tämä ei tarkoita, että nämä rodut olisivat vaarallisia vaan sitä, että koirat eivät ylipäätänsä ole ihmiskunnalle vaarallisia - eivätkä varsinkaan amerikanpitbullterrierit. SATHY ry. keräsi aikanaan koko maailmasta kaikki tunnetut koira-aiheiset purematilastot (tilastot on nyt saatavilla yksissä kansissa, maksutta) ja tulos oli mykistävä: Minkäänlaista tukea väitteelle amerikanpitbullterrierin vaarallisuudesta ei saa tilastoista tai muistakaan faktoista. Ongelma on pitbullin huono maine, joka ylläpitää itse itseään.

Kysymys: Onko pitbull rikollisten suosiossa?
Vastaus:
Ei ole. Väite on käsittämätön ja täysin väärä. Esimerkiksi Suomessa ei yksikään pitbullinomistaja ole rikollinen. Luultavasti väitteen takana on tällainen logiikka: Norjassa pitbullin (ja monen muun koirarodun) omistaminen on kielletty ja siten kaikki norjalaiset pitbullin-omistajat ovat rikollisia.

Kysymys: Onko pitbull kielletty joissain maissa?
Vastaus:
Ei ole. Joissakin maissa on olemassa tiettyjen koirarotujen hallussapitoa ja jalostusta koskevia rajoituksia. Joissakin maissa kuten Tanskassa ja Norjassa on tietyt koirarodut kiellettyjä (on syytä mainita, että esimerkiksi Norjassa on suojelukoiratoiminta kielletty), ja esimerkiksi Islannissa on kaikki koirarodut kielletty. Missään maassa ei ole yksistään amerikanpitbullterrierirotua kielletty. Mainitsemisen arvoista on myös se, että mikään koirarotukielto ei ole perustunut minkäänlaiseen faktaan vaan kyseessä on AINA ollut poliittinen päätös, jolla on ollut pelkästään lyhytnäköiset poliittiset tarkoitukset.

Kysymys: Kuinka monta pitbullia on Suomessa?
Vastaus:
Aitoja amerikanpitbullterriereitä on Suomessa tällä hetkellä parikymmentä amerikanpitbullterrieriä. Vaikka kaikki ovat puhdasverisiä pittejä on niiden tausta hyvin vaihteleva. Osa on tullut suoraan amerikasta, osa näistä maailman parhailta pitbullterrierin kasvattajilta. Suomeen on tullut pittejä myös muista maista. Suurin osa suomalaisista piteistä on BFKC- ja ADBA-rekisteröityjä, pieni osa on UKC-rekisteröityjä. Suomessa on myös useita koiria, joiden jalostustausta on epäselvä, eli koirilta puuttuvat paperit. Suomeen on myös ainakin yritetty myydä sekarotuisia koiria amerikanpitbullterriereinä, joillakin näistä on ollut väärennetyt paperit.

Kuinka paljon pitbulli maksaa?
Vastaus:
Hyvältä amerikkalaiselta kasvattajalta ostettuna koiranpentu maksaa yleensä noin $500 - $1 000. Muita kuluja koiran maahantuonnissa ovat lentorahti, puhelinkulut, kantokoppa, rokotus, jne. Yleensä nämä ovat yhteensä noin $200-$300, kun kyseessä on koiranpennun maahantuonti. Aikuisen pitbullin hinta liikkuu välillä $2 000 - $5 000 ja maahantuonnin hinta liikkuu välillä $1 000 - $2 000.

Kysymys: Miksi aitoa pitbullia ei saa Suomesta?
Vastaus:
Tällä hetkellä ei ole mitään järjellistä syytä miksi joku teettäisi pitbullin pentuja kun rodun huippupentuja saa maailman parhaimmilta kasvattajilta. Toinen syy on se, että jos on todella omistautunut tälle rodulle ja ymmärtänyt koko idean niin ei ole oikein mieltä edes ajatella pennuttamista. Voi myös ajatella näin, että vaikka suomalaisille tarjottaisiin ilmaiseksi pitbulleja niin luultavasti Suomeen tulisi näin noin 100 kpl pitbullterriereitä - koirarotuja on olemassa n. 300 eikä amerikanpitbullterrieristä koskaan tule Suomen suosituinta rotua. Eli jos Suomeen mahtuu tämän verran koiria niin miksi nämä eivät voisi olla rotunsa parhaita? On oltava muita syitä koiran pennuttamiselle kuin koiran omistajan satunnainen mielijohde.

 

Jos sinulla on lisää kysymyksiä, klikkaa tästä

Copyright © Suomen pitbull -yhdistys - Takaisin etusivulle